Čo pojem vegánstvo naozaj znamená?

Čo pojem vegánstvo naozaj znamená?

V dnešnom svete máme mnohé diétne trendy pre chudnutie, vytvarovanie postavy a zdravý životný štýl. Kým niektoré takéto diéty zostávajú iba trendmi, ostatné sa rozširujú a menia sa na akési vyznanie, ktorým človek žije. Jedným z nich je aj vegánstvo.


Vegáni sú mylne častokrát označovaný ako deti kvetov – hipisáci. Toto označenie však vôbec nezodpovedá skutočnosti. Vegáni sa rozhodli po prečítaní množstva náučných kníh o stravovaní a pri pohľade na svet stravovať drahšie.

Kým na Slovensku v každej rodine je na dennom poriadku konzumácia živočíšnych bielkovín, niektoré krajiny odmietajú jesť určité mäso, nakoľko je pre nich posvätné, iné krajiny ho jedia čo najmenej.

Ak je mäso čisté, čo znamená, že je bez akýchkoľvek antibiotík, zviera vyrastá v domácnosti a nie je prikrmované napr. geneticky modifikovanou kukuricou, mäso je zdravé a chutné, riziko jeho konzumácie je minimálne. Ľudia majú krátky tráviaci trak v porovnaní s mäsožravými zvieratami. Pre ľudí trvá 4 hodiny, kým kuracie mäso prejde tráviacim traktom, u bravčového a hovädzieho mäsa je to 6-8 hodín. Započítajme do toho čas, ktorý potrebujeme na strávenie prílohy ako sú zemiaky, alebo zelenina a zistíme, že tráviaci trak a naše telo je maximálne zaťažené takýmto druhom jedál, hlavne ak mäso konzumujeme každý deň.

V USA obchodoch, keď prechádzate vedľa mäsových výrobkov, mnohokrát zistíte, že mäso vyzerá inak a má typickú vôňu, ktorú by sme mohli pripísať vône amoniaku. Je to tým, že v tejto krajine je mäso preplnené antibiotikami. Zamyslime sa nad tým, prečo by ste mali do seba pchať takéto mäso, keď samotné antibiotiká dostanete u lekára iba vtedy, keď už žiadne iné lieky nezaberajú, lebo antibiotiká zaťažujú organizmus. Žiaľ, tento „antibiotikový“ trend sa dostáva aj na Slovensko, a ak nechováte doma sliepky, kravy, kozy, prasce, nikdy neviete, čo presne kupované mäso obsahuje. A nielen mäso! Týka sa to i vajíčok z takto kŕmených kurčiat, mlieka z kráv.

Mlieko zahlieňuje organizmus a zahlienený organizmus je ako raj pre karcinogénne bunky. Veda už dávno zistila, že prílišné konzumovanie mliečnych výrobkov nie je dobré pre zdravie, ale žiaľ veľké organizácie dávajú mlieko v rôznej forme takmer do každého svojho výrobku, lebo chutí skvele – mliečne! Kravy sú po celý rok umelo udržované tehotné, aby produkovali dostatok mlieka pre trh. Keď zostarnú, a to hovorím o veku napríklad päť rokov, lebo ich organizmus nemôže viac zvládnuť tú záťaž, predajú sa na mlieko a ich teľatá čaká rovnaký osud.

Iste, teraz sa spýtate: „Ale čo proteíny?“

Nie je diskutabilné, že ľudské telo ich potrebuje, sú základným stavebným prvkom. Vedeli ste však, že napríklad v kešu orieškoch sa nachádza omnoho viac proteínov ako v kuracom mäse a  telo ho strávi ľahšie? Dnes už máme na trhu veľkú škálu mliek vyrobených z kešu orechov, sóje, kokosu…

Jediným problémom môže byť príjem B12, ktorý sa nachádza vo veľkej forme v živočíšnej strave a na to si musí vegán dávať veľký pozor. Keď človek prijíma malé percento B12, môže dôjsť k jeho deficitu, ale zaznamenaná je iba nízka pravdepodobnosť. Preto vegán berie náhradu B12 v tabletkách alebo tobolkách, ktoré sú vyrobené z rastlín, lebo čuduj sa svete, B12 sa nachádza v menšej miere, ale taktiež v rastlinných výrobkoch.

Byť vegánom sa nielen prečistí telo, ale aj myseľ, upraví sa krvný tlak bez tabletiek, zbaví sa nechceného tuku a ak sa človek pozrie na svoje zdravie dlhodobo, zníži riziko srdcovo-cievnych ochorení, rakovinu a mnoho ďalších.


Článok o vegánstve a vegánskej strave pripravila Lily Wonderland – lilywonderlandbooks@gmail.com