Včelie produkty

Včelie produkty

Medzi najznámejšie produkty, ktoré včielky vyprodukujú patrí med. Tento výrobok sladkej chute má rôzne podoby a farby. Môžeme sa stretnúť s kvetovým medom, lipovým, lesným, malinovým, agátovým, podľa toho v akej dobe a kde včielky zbierajú nektár z kvetov. Med musí byť primerane hustý a vďaka obsahu cukru ničí baktérie. Prirodzenou vlastnosťou je kryštalizácia a skôr či neskôr dôjde ku kryštalizácii každého medu.

Nie nadarmo sa hovorí, že ak vlastníte včelie produkty doma, tak vlastníte polovicu lekárne. Včelie produkty podporujú nielen imunitu, črevnú mikroflóru, krvo tvorbu, znižujú krvný tlak, ale pomáhajú liečiť vírusové ochorenia. Používajú sa pri chrípkových ochoreniach, zápaloch ústnej dutiny, prechladnutiach, oslabenom organizme. 

Vysoký podiel antioxidantov zaručuje boj proti voľným radikálom a zlepšenie nielen žalúdočných problémov. Včelie produkty zlepšujú kvalitu spánku, upokojujú nervovú sústavu a liečia popáleniny a rany, pôsobia dezinfekčne a urýchľujú hojenie.

Na výber u nás na stránke BIOPULZ v kategórii včelie výrobky nájdete aj ostatné, menej známe, produkty, a to:

  • včelia materská kašička,
  • včelí peľ a 
  • včelí propolis.

Včelia materská kašička slúži ako strava pre kráľovnú. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov a proteínov a blahodárne pôsobí na mozog a zvyšuje množstvo hemoglobínu, obsahuje nenahraditeľné aminokyseliny a mení obsah železa v krvi. Vo viacerých štúdiách sa uvádza, že znižuje oxidačný stres a zmierňuje zápaly. Včelia materská kašička môže pozitívne ovplyvňovať hladinu cholesterolu, a tým znižovať riziko srdcových chorôb – špecifické proteíny v materskej kašičke môžu významne pomôcť pri znižovaní cholesterolu a znižovať celkovú “zlú” hladinu cholesterolu LDL. Medzi ďalšie pozitívne účinky, na ktoré má dopad materská kašička, sú, že zlepšuje kontrolu hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín znížením oxidačného stresu a zápalu – zjavný ochranný účinok na pankreatické, pečeňové a reprodukčné tkanivo.

Včelí propolis patrí medzi ďalšie produkty od včely medonosnej. Náš propolis miešame s min. 80% alkoholom, a preto má aj vyššiu účinnosť ako konkurenčné produkty. Vedci identifikovali viac ako 300 zlúčenín v propolise a väčšina týchto zlúčenín sú formy polyfenolov (flavonoidy) – sú to antioxidanty, ktoré bojujú proti chorobám, baktériám a poškodzovaniu tela. Včelí propolis vzniká vtedy, keď včely zbierajú živicu zo stromov a pridávajú do nej výlučky ich žliaz. Propolis nosia do úľa v záhyboch zadných nôh.

Včelí propolis pôsobí ako prírodné antibiotikum a pôsobí priaznivo na imunitný systém, ma silné antibiotické a antibakteriálne účinky, protizápalové vlastnosti, dezinfikuje ústnu dutinu, ničí tvorbu niektorých baktérií, vírusov a plesní, pomáha tlmiť kašeľ a obsahuje vitamíny B1, B3, B6, E, mangán, zinok, strontium, vápnik atď.

Včelí peľ (menej známy produkt včiel) je najsilnejší antioxidant v pírode – nedá sa umelo vytvoriť, a preto to z neho robí veľmi vzácnu potravinu – superpotravinu.

Včelí peľ sú zrná rastliniek, ktoré včely zbierajú a spracované ich ukladajú do buniek plástov, kde slúžia na ich výživu. Má vysokú výživovú a energetickú hodnotu a pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe. Včelí peľ obsahuje viac ako 250 biologicky aktívnych látok ako bielkoviny, tuky, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny A, B, C, D, E, antibiotiká a antioxidanty. Čo sa týka minerálnych látok tak to sú napríklad draslík, železo, síra, horčík.

Včelí peľ je okrem antioxidantov nabitý aj flavonoidmi, karotenoidmi. Antioxidanty  pracujú proti voľným radikálom v tele a štúdia preukázala, že antioxidanty včelieho peľu môžu znižovať chronický zápal, eliminovať škodlivé baktérie, bojovať proti infekciám a aj proti šíreniu nádorov. Neváhajte a vyberte si zo širokej ponuky na našej stránke.