?>
Ako degustovať whisky

Ako degustovať whisky

Degustácia je čerešničkou na torte v porovnaní so zložitým procesom výroby známeho alkoholu, ktorý celé roky zrie v dubových sudoch, aby tak poskytol svojim milovníkom ten najlepší zážitok. Neuškodí dozvedieť sa  pár spôsobov, ako správne vychutnávať „vodu života“, lebo tak znie preklad tohto mimoriadne obľúbeného moku. Ak ich poznáme, na jazyku sa nám dokonale rozvinie nezameniteľná chuť a vôňa. A o to nám ide…

Za výrobou pravej whisky (alebo whiskey – názov používaný v Amerike a v Írsku) sú roky práce a skúsenosti, a tak je prirodzené, že nestojí málo. Bola by veľká škoda iba tak ju do seba „šupnúť“, keďže jej lahodná chuť sa odhalí len v správnom pohári. Klasický pohárik na whisky so širokým a hrubým dnom, ktorému sa hovorí aj „tumbler“, je vhodný na bežné popíjanie s priateľmi. Ak však chcete prejsť na vyšší level a spoznať všetky vône vašej whisky, je lepší pohárik na koňak v tvare slzy. Tieto poháriky sú navrchu úzke, preto má aróma lepší potenciál vyniknúť.

Pre dokonalé spoznanie a rozvinutie chutí a vôní  je dobré whisky neriediť. Môže sa ale stať, že sa nám jej chuť bude zdať príliš silná. Vtedy stačí pridať čistú vodu, tá chuť ovplyvní najmenej.

Čo sa týka teploty podávania, tu je namieste istá dávka experimentu. Vraví sa, že whisky najlepšie vynikne pri izbovej teplote, môžete ale vyskúšať aj podávanie s ľadom.

Pri samotnej degustácii si najprv k poháriku privoniame a vychutnáme si arómu. Potom si dáme malý dúšok a snažíme sa vnímať všetky chute na jazyku a v hrdle – odporúča sa mať whisky v ústach aspoň 10 sekúnd. Kvalitná whisky by nám mala pripomínať veľa známych vôní a chutí, ako napríklad  med, figy, rôzne dreviny či dymovú arómu, fantázii sa medze nekladú. Pri degustácii sledujeme aj farbu, ktorá môže byť od svetlo žltej cez hnedú až po rubínovú. Zaujímame sa tiež o tzv. dojazd, teda o chuť, ktorá nám zostala na jazyku po prehltnutí. Nakoniec to zapijeme vodou, aby sme si vyčistili chuť pred ďalšou ochutnávkou.

Ideálne je skúšať rôzne poháre a teploty, prípadne aj miešať whisky s vodou v rôznych pomeroch a všetko si dôkladne zapisovať. Tak pijú whisky praví milovníci, radíte sa medzi nich?