Ako eliminovať stres?

Ako eliminovať stres?

Stres je bohužiaľ v súčasnosti už každodennou súčasťou našich životov. Často si ho spôsobujeme sami, keď nestíhame realizovať náš preplnený program. Inokedy je súčasťou našej pracovnej pozície, či študijného programu. Tak či onak, každý z nás sa s ním už stretol a dokonca mi zrejme dáte za pravdu ak poviem, že pokiaľ ho pravidelne neodbúravate, väčšinou sa prejavuje vo väčšej miere.

O čom hovorím? Ide o chronický stres, ktorý vám môžu vyvolávať rôzne okolnosti. Tým, že bežný stres nedokážete, respektíve nechcete eliminovať sa to môže rozvetviť až do takého stavu, kedy budete permanentne vystresovaní. Smutné na tom je, že chronický stres vedie k mnohým, omnoho závažnejším zdravotným ťažkostiam. Stres vo všeobecnosti je totižto spúšťačom nespočetného množstva ochorení a zdravotných ťažkostí.

Relax

Najčastejšou formou ako zatočiť so stresom je relax. Relaxovať môžete aktívne, rovnako ako môžete relaxovať aj ležaním v posteli a pozeraním obľúbeného seriálu. Všetky takéto relaxačné aktivity sú vítané, ba priam až žiadané. Najdôležitejšie je však realizovať tieto relaxačné aktivity PRAVIDELNE. To je najväčší problém v rámci našej populácie, že si nevieme vynahradiť čas len na seba, prípadne na relax.

Hudba

Hudba je liekom. Každý z nás ma obľúbený žáner, ktorý mu pomáha zrelaxovať. Najväčšou výhodou hudby ako relaxačného nástroja je, že nám prakticky môže pomôcť zrelaxovať kdekoľvek. Aj pri ceste autobusom sa tak môžete ponoriť do vlastných myšlienok a psychicky si odpočinúť. Pozitívne účinky hudby na naše zmysly sú vedecky dokázané a môže ich využívať zadarmo takmer každý z nás.

hudba

Šport

Pokiaľ máte sedavé zamestnanie s množstvom psychického napätia, zrejme bude pre vás šport ideálnou relaxačnou aktivitou. Vyčistíte si pri ňom hlavu a zároveň doprajete svojmu telu blahodarný pohyb. Každý z nás si dokáže nájsť tú svoju športovú aktivitu, ktorá mu vyhovuje a dokáže si pri nej vyventilovať myšlienky. Či už je to pre vás beh, fitness, turistika alebo čokoľvek iné, venujte tomu čas a pomôžte svojej hlavne utriediť si myšlienky. Najlepšie rovno párkrát do týždňa.

Príroda

Príroda má liečivú silu, ktorá dokáže zahojiť každú ranu. Opäť, rovnako ako hudba, je dostupná pre každého z nás. Každý z nás môže ísť do prírody a užívať si prenádherné scenárie, ktoré oberajú o dych. Vystupovať náročné aj menej náročné trasy a prekonávať sa. Niekedy však nie je treba ani ísť ďaleko. Stačí len osamote, či vo dvojici vychutnávať tiché okamihy v zázračnej prírodnej scenérii a všetko ostatné prebolí.

Ako bojujete proti stresu Vy? Ako ho eliminujete? Ktoré aktivity sú pre Vás najviac relaxačné? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch!